اول: انتخابات مجلس دوازدهم، ظرفیتهای دموکراتیک سیستم سیاسی در ایران را آشکار کرد، به گونهای که حالا حتی رسانههای معاند نیز با نظر به اخبار رسمی انتخابات، به تحلیل وزنکشی سیاسی در کشور میپردازند. این ظرفیت دموکراتیک، این شائبه که مسیر تغییر در داخل کشور مسدود است را باطل کرد و تنوع بالای منتخبان مجلس نشان داد که با دموکراسی و از طریق صندوق های رای میتواند تغییراتی جدی ایجاد کرد.
دوم: این انتخابات سپهر سیاسی در کشور را تغییر داد. جریانات سیاسی در کشور در سه دهه اخیر حول یک دوقطبی شکل داده شده بود که از سوی رسانههای غربی تبیین شده بود. دوگانه «اصلاح طلب / محافظه کار» را اولینبار رسانههای اروپایی و آمریکایی در جامعه ایرانی مطرح کردند و حالا این دوقطبی از بین رفته و رای دهندگان ایرانی بی توجه به این ساختارهای خودساخته، کنشگری میکنند.
سوم: انتخابات مجلس نشان داد که مردم ایران همچنان در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی به کنشگری پرداخته و نمیخواهند خارج از این ساختار عمل کنند. یک سال و اندی تلاش شبانهروزی رسانههای بیگانه و به ویژه فضای مجازی، استراتژی تحریم را به شدت با شکست روبرو کرد و حالا برای همگان روشن است که مردم ایران به نسخههای آنسوی آبی برای تحول در کشور توجهی ندارند.
چهارم: انتخابات روز جمعه، به دیپلماسی کشور و نیز جبهه مقاومت منطقه کمک کرد تا در مذاکرات، وزن سیاسی بالاتری نسبت به قبل داشته باشند. مشارکت قریب به نیمی از واجدان شرایط در انتخابلت که بسیار بالاتر از بسیاری از کشورهای غربی است، پشتوانه مردمی را به توان دفاعی و دیپلماتیک کشور افزود و سایه جنگ و تهدید و تحریم را از سر کشور دور کرد. دنبال کنندگان سیاست فشار حداکثری، حالا باید پیام مردم ایران را شنیده و در استراتژیهای خود تحولی جدی ایجاد کنند.
پنجم: اما پنجمین پیام، مسئولیت سنگین این رای میلیونی، برای منتخبان مردم است که صدای جامعه را شنیده و برای رفع کاستیها اقدام کنند. از احزاب، گروهها و بهویژه لیستهای پیروز انتخابات انتظار میرود بهسرعت برای رفع خلاءهای قانونی جهت توسعه کشور اقدام کرده و فارغ از همه رقابتهای جناحی، از ظرفیت نخبگان برای بهبود شرایط بهره بگیرند. مردم در دهههای گذشته نسبت به برخی مشکلات به ویژه در حوزه اقتصاد گلایه داشته و حالا وقت پاسخ به مطالبات به حق آنهاست.
منبع: جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد